Tuesday, 10 March 2015

Acht-daagse rondreis


Een bezoek aan Noorwegen is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige fjorden. Tijdens deze reis ziet u in ieder geval twee van de belangrijkste fjorden: de Sognefjord en de Hardangerfjord.Het begin van deze route is Oslo.
Dag 1: Oslo – Hamar (89 km)Vanuit Oslo vertrek je per auto of camper naar Gardermoen en Eidsvoll, waar op 17 mei 1814 de Noorse grondwet werd aangenomen. Deze dag wordt nog ieder jaar gevierd. Na Eidsvoll volgt een rit langs het Mjøsameer, het grootste meer in Noorwegen (365.000 m²). Op dit meer vaart ook een historisch raderschip. Bij Hamar ligt het imposante Vikingschip-ijsstadion, dat eventueel bezocht kan worden. In dit plaatsje vindt u ook een spoorwegmuseum en de beroemde ruïne van de domkerk, die van een glazen dak is voorzien.

Dag 2: Hamar – Svingvoll (90 km)Richting Lillehammer, met onderweg via de imposante Mjøsa-brug het meer overrijden. Via de westoever gaat het verder naar Lillehammer, de plaats waar in februari 1994 de Olympische Spelen werden gehouden. Hier is o.a. het Maihaugen Openluchtmuseum interessant, maar ook het kunstmuseum en de olympische faciliteiten. In de Haakonhal is tegenwoordig een officieel Olympisch Museum gevestigd. Vervolgens verder via het Gudbrandsdal naar Svingvoll.

Dag 3: Svingvoll – Bøverdalen (185 km)Via het Gudbrandsdal en Vinstra rijdt u naar Otta en dan langs de Otta-rivier en Vågåmeer naar Randen en het plaatsje Lom. In Lom bezoekt u de mooie staafkerk en een interessant steenmuseum. In Lom start de imposante Sognefjellbergpas (1.434 meter). Deze behoort zonder twijfel tot de mooiste bergpassen van het land. De weg loopt door het Jotunheimen Nationaal Park, waar u onder andere de hoogste berg van Noorwegen ziet; de Gladhøpiggen (2.469 meter), de Dummdalsgrotten in Bøvertun en de Fantesteen, die het hoogste punt van de weg markeert.

Dag 4: Bøverdalen – Geirangerfjord – Bøverdalen (240-350 km)Hier mag een uitstap naar de Geirangerfjord niet ontbreken. Hiervoor rijdt u via Lom naar Grotli. Bij Pollfoss kunt u een prachtige waterval bekijken. Daarna naar Langevatn en hier moet u een beslissing nemen. Wilt u rechtstreeks naar Geiranger en daar wat tijd spenderen, dan doet u dat hier. Mooi is echter ook doorrijden naar Stryn en langs het Hornindalmeer naar Hellesylt te rijden. Hier gaat om 12.30 uur (onder voorbehoud) een veerboot naar Geiranger. U kunt dan genieten van een spectaculaire cruise over de Geirangerfjord naar Geiranger. Mocht het weer het toelaten, dan is een  bezoekje aan de tolweg naar de Dalsnibba zeer zeker de moeite. Hier heeft u een prachtig uitzicht !

Dag 5: Bøverdalen – Norheimsund (320 km)Tijdens uw tocht over de Sognefjell bergpas kan u genieten van de vele adembenemende uitzichtspunten. Skjolden markeert het einde van de bergpas en het begin van één van de armen van de Sognefjord. Niet ver van Skjolden ligt de oudste staafkerk van het land, de Urnes Staafkerk uit ca. 1140. Wat verder in Gaupne start het Jostedal. Hier kan u een bootexcursie naar de Nigardsgletsjer ondernemen. U rijdt daarna langs de oever van de Sogndalfjord naar Sogndal. Na de middagstop rijdt u langs de oever van de Sognefjord via Hermansverk en Leikanger naar Hella waar u de veerboot naar Vangsnes neemt. Via de zuidelijke oever van de Sognefjord zet u uw weg voort. Stop zeker bij het imposante beeld van de Noorse Vikingkoning Fridtjov en in Vik i Sogn aan de prachtige Hopperstad Staafkerk. Daarna rijdt u over Vikafjell-bergpas en langs de Tvindefoss-waterval naar Voss. Hier bevindt zich een mooi openluchtmuseum. 

Dag 6: Norheimsund – Bergen – Norheimsund (150 km)
Gebruik dit dagje om een excursie naar Bergen te maken. Bergen is al sinds eeuwen een belangrijk handelscentrum aan de westkust van Noorwegen. De stad ontwikkelde zich na de aankomst van de Duitse Hanzen tot de toegangspoort van het land. De "Bryggen"-kade getuigt nog van deze glansperiode in de Noorse geschiedenis. De hele stad staat trouwens vol met historische gebouwen. Diverse stadspoorten, de imposante Mariakerk en de vele kleine witte huisjes getuigen eveneens van een rijk verleden.

Dag 7: Norheimsund – Oslo (398 km)Een dag vol met indrukken. Via Øystese en Kvanndal rijdt u naar de Granvinfjord, dan via de Valleviktunnel (7511 meter) naar Bruravik.
Hier rijdt u langs de Hardangerbrug over de Eidfjord naar het Hardanger Informatiecentrum en het smalle Måbødal.
Daarna start de beklimming van het Hardangervidda-bergplateau naar Fossli en de 180 meter hoge Vøringfoss-waterval.
Dit is de grootste waterval in Noorwegen. De weg maakt deel uit van het Nationaal Park. Geniet van de karige natuur en de prachtige vergezichten op gletsjers en bergen.
Na een middagstop in wintersportplaatsje Geilo rijdt u door naar Gol, waar u een kopie van de Gol Staafkerk kan bezichtigen. Het origineel staat in het openluchtmuseum van Oslo. Daarna via het smalle Hallingdal, de Hallingdalelva-rivier en het Krøderenmeer naar Norefjell, waar u Villa Fredheim kan bezoeken. In dit historische gebouw kunt u kennismaken met de Noorse sprookjeswereld van de trollen.  Verder naar Oslo waar u de rest van de dag de stad kan ontdekken.
De stad Oslo is zonder twijfel een mooie en overzichtelijke stad. Het centrum telt een aantal historische gebouwen, waaronder het Koninklijke Paleis, het Nationaal Theater, de oude Universiteit, het Parlmentsgebouw Storting en het beroemde stadhuis, markant gelegen aan de oever van het Oslofjord. Een bezoek aan Oslo verdient ook een stop bij één van de musea op het schiereiland Bygdøy of aan het Frognerpark met zijn beelden van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland.