Thursday, 19 March 2015

Vogeleiland Runde

Het vogeleiland Runde ligt aan de westkust van Noorwegen, ten zuidwesten van de mooie stad Ålesund. Runde heeft met zijn grote vogelkolonie, steile maar goed toegankelijke rotsen, een grote aantrekkingskracht op liefhebbers van de natuur.

De zes eilanden van de gemeente Herøy, waartoe ook Runde behoort, zijn met elkaar verbonden door middel van bruggen. Het gemeentehuis staat in het plaatsje Fosnavåg.
Om op Runde te komen, is sinds 2008 geen boot meer nodig. Tussen østra en Volda is er de nieuwe weg nummer 653. Hierlangs kom je door een tunnel en over een brug rechtstreeks op Runde.

Op Runde is  veel te zien en te doen. Het eiland is  makkelijk toegankelijk en veilig. Daardoor is het voor iedereen een ideaal gebied om lekker de natuur te verkennen.
Het meest bekend is Runde om de vogelrotsen, steile kliffen tot  250 meter hoog, waar diverse zeevogels dicht bij elkaar hun nesten hebben. 
Om de vogelrotsen te bereiken kun je het best even voorbij de camping het pad omhoog volgen en alsmaar rechtuit naar boven blijven lopen tot je bij de rotsen bent.

Op Runde kan en mag je niet vrij staan.      Er is 1 camping waar veel campers staan.Camping op Runde


Voor een bijzondere overnachting op Runde kan terecht je in de voormalige loodsenhut. Het is gebouwd in 1960 en in gebruik geweest tot 1996. Hiervandaan hielden de wachters de bootbewegingen in de gaten om ervoor te zorgen dat er geen schepen op de rotsen zouden lopen. Meer informatie over de camping en de hut, kan je vinden op de site van de camping : Goksoeyr camping Runde