Friday, 14 August 2015

Lysefjord

Een boottocht over de 42 km lange, smalle en indrukwekkende Lysefjord is een van de hoogtepunten in de omgeving van Stavanger. De fjord dringt diep door tussen de loodrechte rotswanden. Men kan kiezen uit de toeristenboot (neemt ook auto’s mee en geeft onderweg veel informatie) of de normale veerboot (vanuit Lauvvik en Forsand, voordeliger), die in ongeveer 1 uur naar het eind van de Lysefjord vaart. Het is mogelijk om op verschillende plaatsen langs de Lysefjord op of uit te stappen om wandelingen te maken (Flørli, Bratteli, Songesand). Het is mooi om varend over de fjord de Preikestolen nu eens vanuit een ander perspectief te zien. Links hoog boven herkent men haar karakteristieke vierkante vorm.
Aan de mond van de Lysefjord ligt als een poortwachter de bult Uburen (440 m), vlakbij Fordsand. De berg is gemakkelijk te bewandelen, eerst over een stenig bospad, het laatste deel naar de top over open terrein, alwaar een fraai uitzicht. Vanaf de parkeerplaats, ruim voor Rossavikka, naar de top 3 uur heen en terug

Aan het eind van de fjord legt de ferry aan bij Lysebotn, een afgelegen dorpje en een prachtige plek om te overnachten. Er is een kleine camping, een B&B en een nieuw DNT- Turistsenter met restaurant, kamers en hutten. Vanuit Lysebotn klimt de weg met 27 haarspeldbochten omhoog naar uitzichtpunt Øygardstøl met panoramarestaurant (betaalde parking). Via het Sirdal en het Hunnedal kunt u met de auto in 2 à 3 uur terugkeren naar Stavanger. Alle spectaculaire rotsformaties, groene valleien en de gladgeschuurde bergplateaus rond de Lysefjord zijn door de Stavanger Turistforening verbonden door een uitgebreid netwerk van wandelpaden en berghutten.